sernik z rosą
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • twaróg półtłusty - 1 kilogram
  • jajka - 8 sztuk
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • aromat - 1 opakowanie
  • białka jajka - 6 sztuk
  • cukier - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg zemleć. Kasię, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.
  2. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z budyniem. Można dodać ulubiony aromat.
  3. Wyłożyć na blachę masę serową. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć pianę na ciasto, rozsmarować i zapiec.