Sernik z wiśniami z syropu

152


Średnie


30 min.


1 os.

Składniki
Spód::
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
mąka120 gramów
kakao2 łyżki
cukier50 gramów
proszek do pieczenia0.5 łyżeczek
czekolada25 gramów
Masa serowa::
twaróg sernikowy1 kilogram
cukier puder100 gramów
cukier wanilinowy1 opakowanie
żółtko jajka3 sztuki
żelatyna5 łyżeczek
wydrylowane wiśnie z syropu300 gramów
syrop z wiśni0.5 szklanek
sok i skórka z 1 cytryny
Przygotowanie
Krok 1
Czekoladę posiekaj drobno. W misce wymieszaj szybko mikserem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, czekoladę i Kasię. Nie zagniataj.
Krok 2
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp do niej powstałą kruszonkę. Lekko ugnieć łyżką. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 15 minut. Wystudź.
Krok 3
Cytrynę umyj i zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Żelatynę zalej 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody, wymieszaj i odstaw. Gdy napęcznieje podgrzej aby się rozpuściła.
Krok 4
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, wymieszaj z twarogiem. Połowę wiśni przekrój na połówki, resztę zostaw do dekoracji. Rozpuszczoną żelatynę (1 łyżkę odłóż) wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny, i masą serową.
Krok 5
Na ciasto w formie wyłóż trochę masy serowej i połóż na niej połówki wiśni. Na wiśnie wyłóż, resztę masy serowej. Nie równaj powierzchni sera.
Krok 6
Całość polej syropem z wiśni wymieszanym z pozostałą żelatyną i widelcem zrób na serniku marmurkowy wzór. Udekoruj pozostałymi wiśniami. Odstaw do lodówki by sernik dobrze stężał.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl