Sernik z wiśniami z syropu
  • 30 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C
  • 26 cm

Składniki:

    spód:
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 120 gramów
  • kakao - 2 łyżki
  • cukier - 50 gramów
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • czekolada - 25 gramów
  • masa serowa:
  • twaróg sernikowy - 1 kilogram
  • cukier puder - 100 gramów
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • żółtko jajka - 3 sztuki
  • żelatyna - 5 łyżeczek
  • wydrylowane wiśnie z syropu - 300 gramów
  • syrop z wiśni - 0.5 szklanek
  • sok i skórka z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekaj drobno. W misce wymieszaj szybko mikserem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, czekoladę i Kasię. Nie zagniataj.
  2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp do niej powstałą kruszonkę. Lekko ugnieć łyżką. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 15 minut. Wystudź.
  3. Cytrynę umyj i zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok. Żelatynę zalej 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody, wymieszaj i odstaw. Gdy napęcznieje podgrzej aby się rozpuściła.
  4. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, wymieszaj z twarogiem. Połowę wiśni przekrój na połówki, resztę zostaw do dekoracji. Rozpuszczoną żelatynę (1 łyżkę odłóż) wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny, i masą serową.
  5. Na ciasto w formie wyłóż trochę masy serowej i połóż na niej połówki wiśni. Na wiśnie wyłóż, resztę masy serowej. Nie równaj powierzchni sera.
  6. Całość polej syropem z wiśni wymieszanym z pozostałą żelatyną i widelcem zrób na serniku marmurkowy wzór. Udekoruj pozostałymi wiśniami. Odstaw do lodówki by sernik dobrze stężał.