Sernik z wiśniami z syropu

154


Łatwe


75 min.


8 os.

Składniki
Spód::
kakao1 łyżka
cukier puder25 gramów
masło30 gramów
mąka pszenna5 łyżek
Masa twarogowa::
twaróg mielony500 gramów
płynny miód100 gramów
jajko3 sztuki
śmietanka kremówka 60 mililitrów
Dekoracja::
wiśnie w syropie400 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Przelewamy do miski. Dodajemy cukier puder, kakao oraz mąkę pszenną. Całość zagniatamy na kruszonkę.
Krok 2
Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy kruszonkę i dociskamy do dna tworząc spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 10 min.
Krok 3
Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy jajka, miód oraz wlewamy śmietanę kremówkę.
Krok 4
Całość miksujemy tylko do połączenia się składników.
Krok 5
Twarogowa masę przelewamy na podpieczony spód. Pieczemy sernik w temp 165 C ok. 40 min. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Krok 6
Po wystudzeniu dekorujemy wiśniami drylowanymi ze słoika w syropie.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl