Sernik z żurawiną
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mąka pszenna - 30 dekagramów
  • margaryna - 35 dekagramów
  • cukier - 40 dekagramów
  • żółtka - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • amoniak - 1 szczypta
  • kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • suszona żurawina - 10 dekagramów
  • mielony twaróg - 1 kilogram
  • jajka - 8 sztuk
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: 15 dag margaryny siekamy z mąką. Żółtka ucieramy z 10 dag cukru, proszkiem do pieczenia, amoniakiem i śmietaną. Mieszamy z mąką i zagniatamy gładkie ciasto.
  2. Masa serowa: resztę margaryny ucieramy z pozostałym cukrem, stopniowo dodajemy żółtka z 8 jaj, twaróg i budyń. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy. Wsypujemy żurawinę trochę zostawiamy do dekoracji. Mieszamy.
  3. Ciastem wylepiamy spód blachy, wlewamy masę serową. Pieczemy około 65 minut w temperaturze 170 stopni C. Studzimy. Dekorujemy polewą czekoladową i odłożoną żurawiną.