Sernik z żurawiną

1


Średnie


90 min.


8 os.

Składniki
mąka pszenna30 dekagramów
margaryna35 dekagramów
cukier40 dekagramów
żółtka4 sztuki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
amoniak1 szczypta
kwaśna śmietana2 łyżki
suszona żurawina10 dekagramów
mielony twaróg 1 kilogram
jajka8 sztuk
budyń śmietankowy1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: 15 dag margaryny siekamy z mąką. Żółtka ucieramy z 10 dag cukru, proszkiem do pieczenia, amoniakiem i śmietaną. Mieszamy z mąką i zagniatamy gładkie ciasto.
Krok 2
Masa serowa: resztę margaryny ucieramy z pozostałym cukrem, stopniowo dodajemy żółtka z 8 jaj, twaróg i budyń. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy. Wsypujemy żurawinę trochę zostawiamy do dekoracji. Mieszamy.
Krok 3
Ciastem wylepiamy spód blachy, wlewamy masę serową. Pieczemy około 65 minut w temperaturze 170 stopni C. Studzimy. Dekorujemy polewą czekoladową i odłożoną żurawiną.
Autor: natalina4Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl