sernik-zebra
  • 60 minut
  • Średnie

Składniki:

    spód
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • mąka - 15 dekagramów
  • cukier puder - 5 dekagramów
  • żółtko - 2 sztuki
  • masa serowa
  • ser mascarpone - 25 dekagramów
  • tłusty twaróg - 75 dekagramów
  • cukier - 10 dekagramów
  • jajko - 6 sztuk
  • mąka pszenna - 5 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 10 dekagramów
  • mleko - 150 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 5 dekagramów
  • masa krówkowa - 400 gramów
  • gorzka czekolada - 10 dekagramów
  • biała czekolada - 10 dekagramów
  • dekoracja
  • czekolada - 5 dekagramów
  • dodatki
  • strona z gazety - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Kartki z gazety złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół i włożyć do miski z zimną wodą i obciążyć czymś żeby były zanurzone.
  2. Przygotowanie spodu: Wszystkie składniki posiekać ze sobą, zagnieść i włożyć do zamrażarki na pół godziny. Następnie rozwałkować i przełożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicy i ponakłuwać. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 st. i piec przez 15 min., następnie ostudzić.
  3. Przygotowanie masy: Żółtka ubić, dodać do nich ser, letnie mleko, masę krówkową, roztopioną Kasię i obie mąki. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na pół i do jednej części dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, a do drugiej - białą.
  4. Ubić na sztywno białka z cukrem, dodać po połowie do obu mas i delikatnie wymieszać. Masę serową wylewać na środek podpieczonego spodu na przemian po 2 łyżki ciemnej i 2 łyżki jasnej.
  5. Boki tortownicy obłożyć mokrymi opaskami z dwóch kartek gazety i wstawić do nagrzanego do 250 stopni piekarnika na 10 minut.
  6. Po tym czasie wyjąć blaszkę, ostudzić piekarnik do 160 stopni, zdjąć gazetę i owinąć pozostałymi dwoma kartkami mokrej gazety. Wstawić blaszkę i piec ciasto w 160 stopniach przez 1 godz i 15 min.
  7. Po upieczeniu ostudzić i ozdobić polewą z masy krówkowej (z puszki użytej do ciasta odłożyć 3 łyżki masy) i roztopioną czekoladą.