Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj spód. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj w misce razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, jajko i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i schłodź w lodówce przez ok. 45 minut. |
Krok 2 |
Wyciągnij ciasto z lodówki i wylep nim dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach widelcem, a następnie włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 20 minut. Odstaw upieczony spód do wystudzenia. |
Krok 3 |
Ser twarogowy zmiksuj z budyniem w proszku, cukrem, jajkami i śmietaną 18%. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao – wymieszaj szpatułką. Na sam środek upieczonego spodu wylewaj po 2 łyżki masy z dodatkiem kakao, potem po 2 łyżki masy jasnej. Powtarzaj tę czynność do wykorzystania wszystkich składników. Masy nie należy mieszać, tylko sukcesywnie nakładać ją na środek łyżkami zgodnie z instrukcją i np. lekko potrząsać tortownicą, by się wyrównywały.
Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Podawaj po schłodzeniu w lodówce. |