Sernik Zebra
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 170 °C
  • foremka keksowa

Składniki:

  • twaróg sernikowy w wiaderku - 1 kilogram
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 200 gramów
  • cukier wanilinowy - 15 gramów
  • budyń waniliowy w proszku - 1 sztuka
  • kakao - 3 łyżki
  • mleko - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puch.
  2. Dodaj ser, miękką Kasię i budyń. Dokładnie wymieszaj.
  3. Masę podziel w proporcji 2:3. Do mniejszej części dodaj kakao i mleko, wymieszaj.
  4. Formę keksową o wymiarach 10x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wkładaj na przemian cienkie warstwy jasnej i ciemnej masy serowej.
  5. Foremkę keksową włóż do większej formy wypełnionej w 1/3 wysokości wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i piecz 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 st. C. i piecz jeszcze 50 minut. Ostudzony sernik odwróć do góry dnem i wyjmij z formy.