Sernik Zebra

1680


Łatwe


90 min.


10 os.

Składniki
Spód::
mąka pszenna170 gramów
cukier puder2 łyżki
proszek do pieczenia0.5 łyżeczek
masło100 gramów
jajko1 sztuka
Masa serowa::
ser twarogowy1 kilogram
budyń śmietankowy3 łyżki
cukier170 gramów
jajka4 sztuki
śmietana 18%100 gramów
kakao2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj spód. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj w misce razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, jajko i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i schłodź w lodówce przez ok. 45 minut.
Krok 2
Wyciągnij ciasto z lodówki i wylep nim dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach widelcem, a następnie włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na 20 minut. Odstaw upieczony spód do wystudzenia.
Krok 3
Ser twarogowy zmiksuj z budyniem w proszku, cukrem, jajkami i śmietaną 18%. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao – wymieszaj szpatułką. Na sam środek upieczonego spodu wylewaj po 2 łyżki masy z dodatkiem kakao, potem po 2 łyżki masy jasnej. Powtarzaj tę czynność do wykorzystania wszystkich składników. Masy nie należy mieszać, tylko sukcesywnie nakładać ją na środek łyżkami zgodnie z instrukcją i np. lekko potrząsać tortownicą, by się wyrównywały. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl