Sernik Złota Rosa
  • 60 minut
  • Średnie

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • żółtko - 3 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka - 3 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1.5 opakowań
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • twaróg - 1 kilogram
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • olej - 0.5 szklanek
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto zagnieść i wyłożyć na spód blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszką manną.
  2. Twaróg zmielić raz.
  3. Wymieszać z wszystkimi składnikami na masę.
  4. Wyłożyć na ciasto.
  5. Piec około godziny.
  6. Na 15 min. przed wyjęciem z piekarnika, wykorzystując pozostałe 3 białka, ubić pianę powoli dodając 1/2 szklanki cukru.
  7. Pianę wylać na zrumieniony ser i dopiec. Takie moje spostrzeżenie: im dłużej ciasto stoi, tym jest smaczniejsze ;:)