Sernikowe babeczki z wiśniami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  •  °C
  • forma na muffinki

Składniki:

    ciasto
  • serek półtłusty - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów
  • Śmietana 30% - 200 mililitrów
  • cukier puder - 100 gramów
  • żelatyna w proszku - 1 łyżka
  • ciasto kruszone
  • pokruszone biszkopty - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • cukier puder - 40 gramów
  • polewa wiśniowa
  • wydrylowane wiśnie - 100 gramów
  • cukier - 30 gramów
  • mąka ziemniaczana (rozpuszczona w odrobinie wody) - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Łyżka po łyżce powoli dodawaj serek. Dodaj 25 g Kostki do pieczenia Kasia i wymieszaj ponownie. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki przegotowanej wody, schłódź i dodaj do masy.
  2. Rozpuść 80 g kostki do pieczenia Kasia, dodaj do skruszonych biszkoptów, następnie wsyp cukier puder i wymieszaj. Wymieszaj łyżką masę dokładnie, a następnie umieść ją na dole formy do muffinek (możesz go lekko wcisnąć do dołu).
  3. Masę serową umieść na pokruszonych biszkoptach w formie dla muffinków i wstaw do lodówki na godzinę.
  4. W międzyczasie podgrzej wiśnie z cukrem pudrem, poczekaj aż cukier się rozpuści. Zmień konsystencję soku poprzez dodanie mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą, co pozostawi sok nienaruszonym (otrzymasz gęstą konsystencję).
  5. Umieść sos na górze schłodzonego ciasta.