Sernikowe babeczki z wiśniami

46


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
serek półtłusty200 gramów
Kostka do pieczenia Kasia25 gramów
Śmietana 30%200 mililitrów
cukier puder100 gramów
żelatyna w proszku1 łyżka
Ciasto kruszone:
pokruszone biszkopty2 szklanki
Kostka do pieczenia Kasia80 gramów
cukier puder40 gramów
Polewa wiśniowa:
wydrylowane wiśnie100 gramów
cukier30 gramów
mąka ziemniaczana (rozpuszczona w odrobinie wody)1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Łyżka po łyżce powoli dodawaj serek. Dodaj 25 g Kostki do pieczenia Kasia i wymieszaj ponownie. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki przegotowanej wody, schłódź i dodaj do masy.
Krok 2
Rozpuść 80 g kostki do pieczenia Kasia, dodaj do skruszonych biszkoptów, następnie wsyp cukier puder i wymieszaj. Wymieszaj łyżką masę dokładnie, a następnie umieść ją na dole formy do muffinek (możesz go lekko wcisnąć do dołu).
Krok 3
Masę serową umieść na pokruszonych biszkoptach w formie dla muffinków i wstaw do lodówki na godzinę.
Krok 4
W międzyczasie podgrzej wiśnie z cukrem pudrem, poczekaj aż cukier się rozpuści. Zmień konsystencję soku poprzez dodanie mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą, co pozostawi sok nienaruszonym (otrzymasz gęstą konsystencję).
Krok 5
Umieść sos na górze schłodzonego ciasta.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl