Sero-makowiec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 75 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 1.3 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jajko - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 12.5 dekagramów
  • cukier - 0.3 szklanek
  • masa makowa
  • mak - 3 szklanki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • białko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 5 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • masa serowa
  • ser biały - 50 dekagramów
  • jajko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 5 dekagramów
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • gęsta śmietana - 3 łyżki
  • wiórki kokosowe - 10 dekagramów
  • sok z cytryny - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Zagnieść ciasto ze wszystkich składników i wstawić do lodówki na minimum 30 min.
  2. Masa makowa: Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy.
  3. Przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukier i przesmażać razem ok. 15 min., na koniec dodać pianę z białek.
  4. Ostudzić.
  5. Masa serowa: Ser utrzeć z cukrem i żółtkami na puch, dodać resztę składników i na koniec pianę z białek.
  6. Na wyłożoną papierem blaszkę wyłożyć ciasto, na to połowę masy makowej, masę serową, a na wierzch resztę masy makowej.
  7. Piec ok. 75 min. w 180 st.
  8. Do masy serowej można dodać skórkę pomarańczową, a do makowej rodzynek.