Serowe bakalie
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • ser biały - 1 kilogram
  • rodzynki - 5 dekagramów
  • kandyzowana papaja - 5 dekagramów
  • cukier - 30 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • śmietana kremówka - 100 mililitrów
  • kandyzowana skórka pomarańczy - 5 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg zemleć lub przetrzeć przez gęste sitko.
  2. Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 5 minut, dokładnie osączyć na sitku.
  3. Kandyzowaną papaję pokroić w drobną kostkę.
  4. Jajka wbić do miski, dodać kostkę Kasi, cukier i cukier waniliowy, zmiksować na jasną, puszystą masę.
  5. Ciągle ucierając, dodawać porcjami rozdrobniony twaróg.
  6. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić, delikatnie połączyć z masą serową.
  7. Na koniec dodać rodzynki, skórkę pomarańczową oraz kandyzowaną papaję, jeszcze raz wymieszać.
  8. Tortownicę posmarować Kasią, obsypać mąką.
  9. Nałożyć masę serową, wyrównać wierzch.
  10. Piec w temperaturze 180°C.