Serowe ciasteczka ze śliwkami
  • 25 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 200 °C
  • płaska blacha

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 300 gramów
  • cukier - 50 gramów
  • mleko - 50 mililitrów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • twaróg - 150 gramów
  • śliwki
  • lukier
  • cukier puder - 150 gramów
  • woda - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuść w rondelku, następnie dodaj mleko. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
  2. Dodaj twaróg i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto wyłóż na stół podsypany mąką i zagnieć.
  3. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm i wytnij metalową obręczą kółka o średnicy 10 cm.
  4. Krążki z ciasta ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie połóż na nich połówki śliwek.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piecz około 20 minut. W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną wody na gładki, gęsty lukier.
  6. Jeszcze ciepłe ciasteczka udekoruj lukrem i podawaj. Należy je zjeść tego samego dnia. Najlepsze są jeszcze ciepłe.