Serowe ciasteczka ze śliwkami

49


Łatwe


25 min.


4 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
mąka300 gramów
cukier50 gramów
mleko50 mililitrów
proszek do pieczenia2 łyżeczki
twaróg150 gramów
śliwki
Lukier:
cukier puder150 gramów
woda3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Kasię rozpuść w rondelku, następnie dodaj mleko. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 2
Dodaj twaróg i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto wyłóż na stół podsypany mąką i zagnieć.
Krok 3
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm i wytnij metalową obręczą kółka o średnicy 10 cm.
Krok 4
Krążki z ciasta ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie połóż na nich połówki śliwek.
Krok 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piecz około 20 minut. W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną wody na gładki, gęsty lukier.
Krok 6
Jeszcze ciepłe ciasteczka udekoruj lukrem i podawaj. Należy je zjeść tego samego dnia. Najlepsze są jeszcze ciepłe.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl