Serowe greckie krokieciki

Składniki:

  • starty ser żółty - 150 gramów
  • ciasto filo - 1 opakowanie
  • jajka - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • masło - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jajkami, żółtym serem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Zagnieć na jednolite, gładkie ciasto.
  2. Arkusze ciasta filo pokrój w dość duże kwadraty, każdy wysmaruj z dwóch stron masłem, ułóż odrobinę nadzienia twarogowego i sklej w trójkąty.
  3. Blache do pieczenia wysmaruj tłuszcze i ułóż na niej serowe krokieciki. Piecz przez ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.