Serowe pączki
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez pieczenia °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • cukier - 50 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • twaróg - 120 gramów
  • mąka - 250 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mleko - 3 łyżki
  • rodzynki - 100 gramów
  • olej - 1 litr
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzyj z cukrem, jajkiem i odciśniętym twarogiem.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do masy serowej.
  3. Wszystko wymieszaj, a na koniec dodaj mleko i rodzynki.
  4. Ciasto przełóż na wysypany mąką stół, zagnieć i zrób z niego wałek.
  5. Wałek pokrój na 20 kawałków, które następnie formuj w kuleczki.
  6. Rozgrzej olej.
  7. Aby sprawdzić temperaturę oleju, wrzuć kawałeczek ciasta do garnka. Jeśli wypływa, oznacza to, że temperatura oleju jest odpowiednia.
  8. Wrzucaj jednocześnie po kilka pączków i smaż na tłuszczu po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią.
  9. Usmażone pączki odsącz na papierowym ręczniku.
  10. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.