Serowo-biszkoptowa szachownica

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 sztuki

0.75 szklanki

1 opakowanie

1 szklanka

1.5 łyżeczki

3 łyżki

masa serowa:

1 opakowanie

1 kilogram

0.75 szklanki

6 sztuk

2 łyżki

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać 4 łyżki przegotowanej wody, żółtka. Dodać mąkę przesianą z kakao, budyniem i proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Ciasto wylać na blachę (24x 34cm) i piec 20 min. w temp. 170C. Po wystudzeniu biszkopt pokroić na 8 długich pasków.

Krok 3

Kasię utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, dodać przemielony twaróg i budyń.

Krok 4

4 białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.

Krok 5

W blasze układamy 4 paski biszkoptu, robiąc przerwy na połowę masy serowej.

Krok 6

Masę przykrywamy pozostałymi paskami, a wolne miejsca wypełniamy resztą masy.

Krok 7

Ciasto pieczemy 50 minut w temp. 170 C.

Krok 8

Po wystudzeniu polewamy czekoladą rozpuszczoną w 2 łyżkach mleka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowo-biszkoptowa szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowo-biszkoptowa szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowo-biszkoptowa szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowo-biszkoptowa szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowo-biszkoptowa szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowo-biszkoptowa szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowo-biszkoptowa szachownica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej