Sezamowe pulpeciki rybne

Składniki:

  • cebula - 0.5 sztuk
  • marchew - 1 sztuka
  • pieprz
  • bułka tarta
  • jajko - 2 sztuki
  • sól
  • ziarna sezamu - 1 opakowanie
  • mąka - 3 łyżki
  • tuńczyk - 2 opakowania
  • oliwa
  • filety rybne - 300 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Filety rybne umyj i pokrój w kostkę razem z marchewką i cebulką.
  2. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i duś do momentu kiedy ryba nieco zmięknie.
  3. Zdejmij z ognia wymieszaj z osączonym z zalewy, rozdrobnionym tuńczykiem.
  4. Dopraw do smaku, wymieszaj z odrobiną bułki tartej, tak aby masa była dosyć gęsta.
  5. Formuj małe pulpetu, obtocz je w mące, roztrzepanym widelcem jajku i bułce tartej.
  6. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Ziarna sezamu przesmaż na osobnej patelni bez dodatku tłuszczu.
  7. Pulpeciki z ryby oprósz prażonym sezamem.