Sezamowiec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    placek.
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka - 2.5 szklanki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • żółtko - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • placek i
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • miód - 2 łyżki
  • cukier - 1 łyżka
  • sezam - 200 gramów
  • placek ii
  • kwaśny dżem - 2 łyżki
  • białko - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • wiórki kokosowe - 200 gramów
  • krem chałwowy
  • chałwa waniliowa - 200 gramów
  • miękka margaryna Kasia - 200 gramów
  • cukier puder - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy, aby powstała jednolita konsystencja. Ciasto dzielimy na 2 części. Formę (potrzebne dwie ) o wym. 33 x 23 cm smarujemy Kasią i wykładamy ciasto.
  2. Na patelni rozpuszczamy Kasię z miodem i cukrem.
  3. Dodajemy sezam i mieszamy.
  4. Lekko podsmażamy i wykładamy do jednej formy z surowym ciastem.
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy.
  6. Na koniec stopniowo dodajemy wiórki kokosowe.
  7. Drugi surowy placek smarujemy kilkoma łyżkami dżemu i wykładamy masę białkowo – kokosową.
  8. Oba placki pieczemy w temp. 180 – 190 C przez 30-40 min. Jeśli piekarnik mamy z termoobiegiem, pieczemy 20 -25 min.
  9. Po upieczeniu placki studzimy.
  10. Miękką Kasię na krem miksujemy na najwyższych obrotach razem z cukrem pudrem.
  11. Dodajemy pokruszoną chałwę i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  12. Na placek z sezamem wykładamy krem chałwowy i przykrywamy drugim placem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.