Shakshuka
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • żółta papryka - 1 sztuka
  • krojone pomidory z puszki - 700 gramów
  • oliwa - 1 łyżka
  • Przyprawa Adobo Knorr - 2 łyżeczki
  • cukier brązowy - 1 łyżeczka
  • ciecierzyca z puszki - 250 gramów
  • młody szpinak - 100 gramów
  • jaja - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek pokrój drobno. Paprykę umyj i pokrój w paski.
  2. Cebulę z czosnkiem oraz paprykę podsmaż z oliwą w szerokim rondlu. Po chwili dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze jedną minutę.
  3. Dodaj cukier, pokrojone pomidory, odcedzoną ciecierzycę i całość duś ok 15 minut.
  4. Teraz zrób na powierzchni sosu cztery wgłębienia i wbij do każdego jajko. Przykryj rondel i pozostaw na małym ogniu jeszcze ok 5 minut aż jajka lekko się zetną. Podawaj od razu posypane młodymi listkami szpinaku.