Shakshuka

42


Łatwe


35 min.


4 os.

Składniki
cebula1 sztuka
ząbek czosnku1 sztuka
żółta papryka1 sztuka
krojone pomidory z puszki700 gramów
oliwa1 łyżka
Przyprawa Adobo Knorr2 łyżeczki
cukier brązowy1 łyżeczka
ciecierzyca z puszki250 gramów
młody szpinak 100 gramów
jaja4 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę i czosnek pokrój drobno. Paprykę umyj i pokrój w paski.
Krok 2
Cebulę z czosnkiem oraz paprykę podsmaż z oliwą w szerokim rondlu. Po chwili dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze jedną minutę.
Krok 3
Dodaj cukier, pokrojone pomidory, odcedzoną ciecierzycę i całość duś ok 15 minut.
Krok 4
Teraz zrób na powierzchni sosu cztery wgłębienia i wbij do każdego jajko. Przykryj rondel i pozostaw na małym ogniu jeszcze ok 5 minut aż jajka lekko się zetną. Podawaj od razu posypane młodymi listkami szpinaku.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl