Shoarma z jagnięciny

Składniki:

  • łopatka jagnięca - 400 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • pieczarki - 200 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 opakowanie
  • olej - 80 mililitrów
  • jogurt gęsty - 80 mililitrów
  • mielona kolendra - 1 łyżeczka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • Curry Knorr - 1 łyżeczka
  • cytryna - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie oczyść i pokrój w cienkie paski. Następnie wymieszaj z olejem, kuminem, kolendrą mieloną, curry i przyprawą do mięs Knorr. Odstaw na 30 minut.
  2. Cebulę pokrój w piórka, pieczarki w plastry, a czosnek posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż warzywa oraz mięso. Dodaj również czosnek. Smaż tak długo aż cały płyn wyparuje i wszystkie składniki będą miękkie.
  4. Shoarme przesyp płasko na talerz. Po wierzchu polej gęstym jogurtem, skrop sokiem z cytryny i posyp posiekaną kolendrą. Podawaj z sosem oddzielnie oraz dowolnymi dodatkami chlebkiem pita, ryżem lub frytkami.