Shrek
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

    biszkopt
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • mąka krupczatka - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • woda - 8 łyżek
  • olej - 8 łyżek
  • masa zielona
  • sok Kubuś - 1 opakowanie
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • delicje - 1 opakowanie
  • piana
  • bita śmietana - 2 opakowania
  • galaretka agrestowa - 2 opakowania
  • mleko - 1 szklanka
  • woda - 500 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. BISZKOPT Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, wodę, wymieszać.
  2. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Powoli dodawać ubitą pianę z białek.
  4. Ciasto piec około 40 minut w temp. 180*C.
  5. MASA ZIELONA: Na soku ugotować budyń, gorący wylać na upieczony i ostudzony biszkopt.
  6. Odstawić do ostygnięcia. Na masę zieloną poukładać rzędami delicje.
  7. PRZYGOTOWAĆ PIANKĘ 2 galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody-ostudzić.
  8. Ubić śnieżki w 250 ml mleka i powoli wlewać lekko tężejącą galaretkę.
  9. Piankę wylać na delicję.
  10. Wstawić do lodówki, żeby piana stężała. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę.