Siódme niebo
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • użytkownik nie podał temperatury °C

Składniki:

  • mak sypki - 15 dekagramów
  • cukier puder - 15 dekagramów
  • jajko - 4 sztuki
  • kasza manna - 1.5 łyżek
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • soda - 0.5 łyżeczek
  • białko - 5 sztuk
  • cukier - 10 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe - 10 dekagramów
  • bułka tarta - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 opakowania
  • żółtko - 4 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 8 łyżek
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mleko - 0.5 litrów
  • brzoskwinie - 1 puszka

Sposób przygotowania:

  1. Upiec ciasto biszkoptowe - cienkie, przepis własny. Ciasto makowe: mak sparzyć, zmielić, żółtka utrzeć z cukrem, dodać kaszę mannę, bułkę tartą, mak, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy.
  2. Na koniec pianę z białek wymieszać i upiec. Piec ok. 40 min. w temp. 170 st. C.
  3. Ciasto kokosowe: ubić białka, dodać cukier, bułkę tartą, proszek do pieczenia, kokos, wymieszać i upiec.
  4. Masa: żółtka utrzeć z cukrem wanilię wymieszać z mąką, wlać na gorące mleko, gotować ciągle mieszając, Kasię utrzeć, dodać przestudzony budyń, brzoskwinie odcedzić z syropu i pokroić.
  5. Przełożenie ciasta: ciasto makowe pokroić wzdłuż na 7 pasków, biszkopt jasny posmarować cienko masą i ułożyć 4 paski makowe w równych odstępach, luki wypełnić masą i powtykać brzoskwinie.
  6. Następne 3 paski położyć na masę, w która wtykane były brzoskwinie, luki wypełniamy masą i wtykamy brzoskwinie, resztą masy smarujemy całe ciasto, przykrywamy plackiem kokosowym, na wierzch polewamy polewą. Smacznego!!!