Skarmelizowane pomarańcze
  • 45 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pomarańcze - 3 sztuki
  • woda - 200 mililitrów
  • cukier - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze obieramy nożem za skórki.Zrzynajac jak najdokładniej białą skórkę.Kroimy na plasterki grubości 0,5 cm.
  2. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier.Zagotowujemy.Nie mieszamy łyżką tylko rozpuszczamy cukier,co jakiś czas kołysając garnkiem.Gotujemy na wolnym ogniu tak długo,aż tworzący się karmel nabierze bursztynowej barwy.Gasimy ogień i kolejno szybkim ruchem(gdyż karmel szybko zastyga) maczamy plastry pomarańczy w karmelu.Układamy na talerzu. Przed podaniem schładzamy w lodówce.