Skrzydełka hot wings
  • 90 minut
  • 2 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • skrzydełka kurczaka - 1 kilogram
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżka
  • chilli - 1 łyżeczka
  • mleko - 125 mililitrów
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kurczaka: odciąć tę malutką część na końcu i wyrzucić, a następnie skrzydełko przeciąć w połowie, żeby powstały dwa małe kawałeczki.
  2. Przygotować marynatę: wymieszać oliwę z oliwek, miód, musztardę, przyprawę do kurczaka, chilli i mleko, doprawić solą i pieprzem. Skrzydełka zalać marynatą, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na ok. godzinę, żeby marynata dobrze oblepiła mięso.
  3. Po tym czasie każde skrzydełko obtoczyć lekko w mące ziemniaczanej, znowu trochę posolić i ułożyć na blasze. To ważna uwaga - skrzydełka nie muszą być całe zapanierowane, wystarczy, że będą miały na sobie trochę glazury, wtedy moim zdaniem smakują bardziej naturalnie. Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.