Skrzydełka hot wings

4


Średnie


90 min.


2 os.

Składniki
skrzydełka kurczaka1 kilogram
oliwa z oliwek1 łyżka
miód1 łyżka
chilli1 łyżeczka
mleko125 mililitrów
mąka ziemniaczana2 łyżki
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
Przyprawa do kurczaka Knorr1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Przygotować kurczaka: odciąć tę malutką część na końcu i wyrzucić, a następnie skrzydełko przeciąć w połowie, żeby powstały dwa małe kawałeczki.
Krok 2
Przygotować marynatę: wymieszać oliwę z oliwek, miód, musztardę, przyprawę do kurczaka, chilli i mleko, doprawić solą i pieprzem. Skrzydełka zalać marynatą, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na ok. godzinę, żeby marynata dobrze oblepiła mięso.
Krok 3
Po tym czasie każde skrzydełko obtoczyć lekko w mące ziemniaczanej, znowu trochę posolić i ułożyć na blasze. To ważna uwaga - skrzydełka nie muszą być całe zapanierowane, wystarczy, że będą miały na sobie trochę glazury, wtedy moim zdaniem smakują bardziej naturalnie. Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Autor: Grace w kuchniPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl