Skrzydełka kurze Buffalo
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • skrzydełka kurczaka - 1.5 kilogramów
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr - 25 gramów
  • łodyga selera naciowego - 4 sztuki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • ser pleśniowy rokpol - 60 gramów
  • jogurt - 0.25 szklanek
  • sos chilli - 3 łyżki
  • Majonez Hellmann's Babuni - 0.5 szklanek
  • kostka masła - 0.25 sztuk
  • ocet jabłkowy - 1.5 łyżek
  • olej - 500 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Selera pokrój w słupki i włóż do wody z lodem na 30 minut.
  2. Ser pleśniowy pokrusz i dodaj do niego majonez, jogurt oraz przeciśnięty czosnek. Wszystko wymieszaj, aby uzyskać niezbyt gładki sos.
  3. Ze skrzydełek odetnij końcówki, a następnie przekrój je na połowy wzdłuż stawu. Posyp obficie przyprawą Knorr.
  4. Na rozgrzany olej wrzucaj skrzydełka i smaż je przez 5-8 minut, po czym wyjmij i odsącz. Następnie dopiecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarniku skrop skrzydełka rozpuszczonym masłem, sosem chilli i octem. Podawaj z selerem i sosem serowym.