Skrzydełka w glazurowane sosem hoisin

11


Łatwe


50 min.


6 os.

Składniki
skrzydełka z kurczaka1.5 kilogramów
Ketchup Hellmann's Pikantny2 łyżki
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr1 opakowanie
olej roślinny2 łyżki
Glazura do skrzydełek::
sos sojowy jasny50 mililitrów
miód50 mililitrów
sos hoisin50 mililitrów
ząbki czosnku3 sztuki
starty imbir3 łyżki
chińska przyprawa pięć smaków1 łyżeczka
olej sezamowy1 łyżeczka
cebula szalotka drobno posiekana1 sztuka
kolendra0.5 pęczków
uprażone ziarna sezamu1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Skrzydełka umyj, osusz i porozcinaj na pojedyncze kawałki. Końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń (nie nadaje się ona do grillowania). W miejsce wymieszaj Przyprawę do kurczaka Knorr z ketchupem Hellmann's i olejem w powstałej marynacie obtocz skrzydełka. Skrzydełka pozostaw w chłodnym miejscu w marynacie na co najmniej 12 godzin.
Krok 2
Przygotuj glazurę mieszając wszystkie składniki do glazury, oprócz ziarna sezamowego.
Krok 3
Skrzydełka grilluj na średnio rozgrzanym grillu po około 10 minut z każdej strony. Po tym czasie przełóż je do glazury. Dokładnie obtocz w glazurze i ułóż ponownie na grillu. Dopiekając je przez kolejne 10 minut. W tej fazie odwracaj kawałki co jakiś czas aby się nie przypaliły.
Krok 4
Na koniec grillowania skrzydełka jeszcze raz obtocz w marynacie, przełóż na półmisek i posyp z wierzchu ziarnem sezamu.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl