Skrzydełka w glazurowane sosem hoisin
  • 50 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • skrzydełka z kurczaka - 1.5 kilogramów
  • Ketchup Hellmann's Extra Hot - 2 łyżki
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • olej roślinny - 2 łyżki
  • glazura do skrzydełek:
  • sos sojowy jasny - 50 mililitrów
  • miód - 50 mililitrów
  • sos hoisin - 50 mililitrów
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • starty imbir - 3 łyżki
  • chińska przyprawa pięć smaków - 1 łyżeczka
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • cebula szalotka drobno posiekana - 1 sztuka
  • kolendra - 0.5 pęczków
  • uprażone ziarna sezamu - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka umyj, osusz i porozcinaj na pojedyncze kawałki. Końcówkę skrzydełka zwaną lotką usuń (nie nadaje się ona do grillowania). W miejsce wymieszaj Przyprawę do kurczaka Knorr z ketchupem Hellmann's i olejem w powstałej marynacie obtocz skrzydełka. Skrzydełka pozostaw w chłodnym miejscu w marynacie na co najmniej 12 godzin.
  2. Przygotuj glazurę mieszając wszystkie składniki do glazury, oprócz ziarna sezamowego.
  3. Skrzydełka grilluj na średnio rozgrzanym grillu po około 10 minut z każdej strony. Po tym czasie przełóż je do glazury. Dokładnie obtocz w glazurze i ułóż ponownie na grillu. Dopiekając je przez kolejne 10 minut. W tej fazie odwracaj kawałki co jakiś czas aby się nie przypaliły.
  4. Na koniec grillowania skrzydełka jeszcze raz obtocz w marynacie, przełóż na półmisek i posyp z wierzchu ziarnem sezamu.