Skrzydełka w miodzie z imbirem - VIDEO
  • 40 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • skrzydełka z kurczaka - 1 kilogram
  • Sos Hellmann's Chilli - 2 łyżki
  • Przyprawa do grilla Knorr - 2 łyżki
  • miód - 2 łyżki
  • kolendra - 0.5 pęczków
  • starty imbir - 1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka umyj, osusz, odetnij lotkę (to skrajna część skrzydełka prawie bez mięsa, możesz zachować ją do ugotowania rosołu). Pozostałe skrzydełko również rozetnij na pojedyncze kawałki. Skrzydełka najpierw obtocz w Przyprawie do grilla Knorr, a następnie oprósz mąką ziemniaczaną.
  2. W drugiej misce przygotuj sos mieszając miód, sos Hellmann’s Chilli, posiekaną natkę kolendry, ocet jabłkowy i imbir. Sos podziel na dwie części. Jedną zachowaj do gotowych już skrzydełek, drugą wymieszaj ze skrzydełkami.
  3. Kurczaka grilluj na tackach aluminiowych pod przykryciem, na średnio rozgrzanym grillu około 20 do 30 minut, tak aby mięso było miękkie, a skórka lekko skarmelizowana. Tuż przed podaniem, skrzydełka jeszcze raz obtocz w pozostałej części sosu i przełóż na talerz.