Skubaniec
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka - 4 szklanki
  • smalec - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kisiel wiśniowy - 1 opakowanie
  • dżem wiśniowy - 1 słoik

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wymieszać, dodać Kasię, 4 żółtka i smalec.
  2. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
  3. Jedną część wyłożyć na blaszkę wysmarowaną smalcem i posypaną bułką tartą lub kaszą manną.
  4. Na ciasto położyć dżem.
  5. Do ubitej piany z białek dodać paczkę kisielu, szczyptę mąki, proszek do pieczenia i cukier.
  6. Wszystko razem ubić i położyć na dżem.
  7. Na koniec położyć drugą część ciasta.
  8. Piec w 180 stopniach około 40 minut.