Skubaniec z wiśniami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • żółtko - 4 sztuki
  • mąka - 3 szklanki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżeczki
  • białko - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • dowolne owoce, np. wiśnie

Sposób przygotowania:

  1. Z Kasi, mąki, cukru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto.
  2. Podzielić na pół/ Do jednej części dodać 2 łyżeczki kakao. Wstawić na pół godziny do lodówki.
  3. Blaszkę posmarować tłuszczem i opruszyć mąką krupczatką lub bułką tartą.
  4. Na blaszkę zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach połowę ciasta jasnego i połowę ciasta ciemnego . Wyłożyć owoce.
  5. Ubić pianę z 4 białek, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto jasne i ciemne.
  6. Wstawić do nadrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 160 stopniach .