Śląski piernik z bakaliami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 0.5 kilogramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • kakao - 3 łyżeczki
  • marmolada - 4 łyżki
  • przyprawa do piernika - 4 łyżki
  • soda - 1.5 łyżeczek
  • bakalie - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię roztopić i ostudzić.
  2. Ubić jajka z cukrem, dodać mleka, kakao, mąkę i wymieszać z sodą i przyprawami.
  3. W czasie mieszania dodać marmoladę.
  4. Następnie wlać Kasię i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
  5. Na koniec dodać bakalie oprószone mąką i i wszystko wymieszać.
  6. Przelać do formy. Ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.