| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Śledzie rozetnij od płetwy ogonowej wzdłuż linii brzusznej, wypatrosz, opłucz i osusz. Następnie oprósz przyprawą Knorr i pozostaw na noc, pod przykryciem, w chłodnym miejscu.
|
| Krok 2 |
| Marchew i cebulę obierz, pokrój w cienkie krążki i zeszklij na oleju. Dodaj 400 mililitrów wody i gotuj przez 5 minut. |
| Krok 3 |
| Pora oczyść, pokrój w plasterki i opłucz. Dołóż go do pozostałych warzyw i gotuj jeszcze przez minutę. Dodaj ocet i cukier, po czym pozostaw marynatę do wystygnięcia.
|
| Krok 4 |
| Śledzie opłucz, osusz i poukładaj w słoikach, na przemian z koperkiem. |
| Krok 5 |
| Następnie zalej je marynatą tak, by całkowicie przykrywała śledzie. Słoiki zamknij i odstaw w chłodne miejsce. |