Śledź z octem po bałtycku
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • świeże śledzie bałtyckie - 750 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • marchew - 200 gramów
  • cebula - 200 gramów
  • białe części pora - 150 gramów
  • ocet winny - 400 mililitrów
  • cukier - 2 łyżki
  • pęczek koperku - 2 sztuki
  • olej - 2 łyżki
  • woda - 400 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie rozetnij od płetwy ogonowej wzdłuż linii brzusznej, wypatrosz, opłucz i osusz. Następnie oprósz przyprawą Knorr i pozostaw na noc, pod przykryciem, w chłodnym miejscu.
  2. Marchew i cebulę obierz, pokrój w cienkie krążki i zeszklij na oleju. Dodaj 400 mililitrów wody i gotuj przez 5 minut.
  3. Pora oczyść, pokrój w plasterki i opłucz. Dołóż go do pozostałych warzyw i gotuj jeszcze przez minutę. Dodaj ocet i cukier, po czym pozostaw marynatę do wystygnięcia.
  4. Śledzie opłucz, osusz i poukładaj w słoikach, na przemian z koperkiem.
  5. Następnie zalej je marynatą tak, by całkowicie przykrywała śledzie. Słoiki zamknij i odstaw w chłodne miejsce.