Śledź z octem po bałtycku

80


Łatwe


30 min.


6 os.

Składniki
świeże śledzie bałtyckie750 gramów
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżeczka
marchew200 gramów
cebula200 gramów
białe części pora150 gramów
ocet winny400 mililitrów
cukier2 łyżki
pęczek koperku2 sztuki
olej2 łyżki
woda400 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Śledzie rozetnij od płetwy ogonowej wzdłuż linii brzusznej, wypatrosz, opłucz i osusz. Następnie oprósz przyprawą Knorr i pozostaw na noc, pod przykryciem, w chłodnym miejscu.
Krok 2
Marchew i cebulę obierz, pokrój w cienkie krążki i zeszklij na oleju. Dodaj 400 mililitrów wody i gotuj przez 5 minut.
Krok 3
Pora oczyść, pokrój w plasterki i opłucz. Dołóż go do pozostałych warzyw i gotuj jeszcze przez minutę. Dodaj ocet i cukier, po czym pozostaw marynatę do wystygnięcia.
Krok 4
Śledzie opłucz, osusz i poukładaj w słoikach, na przemian z koperkiem.
Krok 5
Następnie zalej je marynatą tak, by całkowicie przykrywała śledzie. Słoiki zamknij i odstaw w chłodne miejsce.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl