Śledzie po kaszubsku z octem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • filety śledziowe - 1 kilogram
  • marynowana czerwona papryka bardzo drobno pokrojona - 2 łyżki
  • olej - 2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 2 szczypty
  • cukier - 1 łyżka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • mielone ziele angielskie - 1 łyżka
  • ziarna gorczycy - 2 łyżki
  • ocet winny - 2 szklanki
  • wytrawne wino białe - 100 mililitrów
  • rodzynki - 4 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • woda - 3 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
  2. Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.
  3. Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.
  4. Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.