Śledzie w occie winnym z estragonem

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • woda - 2 szklanki
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • cukier - 1.5 łyżeczek
  • pieprz czarny - 3 ziarna
  • estragon - 1 łyżeczka
  • ocet winny - 1 szklanka
  • filety śledziowe - 300 gramów
  • gorczyca - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wymocz i osusz. Cebulę pokrój w plasterki.
  2. Następnie pokrój na kawałki i włóż do słoika.
  3. Przykryj pokrojoną w plasterki cebulą.
  4. Ocet i wodę wlej do garnka. Dodaj przyprawy i cukier. Zagotuj.
  5. Wystudzoną zalewą, wraz z przyprawami, zalej przygotowane w słoiku śledzie. Wstawić do lodówki na 48 godzin.