Śledzie z cebulą w oliwie z oliwek
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • śledzi solonych - 1.5 kilogramów
  • cebuli - 90 dekagramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wstawić do wody i moczyć conajmniej 3 godziny.
  2. Cebule obieramy i kroimy w półtalarki a śledzie na mniejsze kawałki. W naczyniu w którym chcemy przygotować śledzie układamy z nich warstwę a następnie skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, dokładamy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i warstwę cebuli. Podlewamy odrobiną oliwy.
  3. Ponawiamy warstwy aż do wyczerpania składników. Po ułożeniu wszystkiego podlewamy oliwą z oliwek, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.