| |||||||||
| Składniki | ||
| ziele angielskie | ||
| liść laurowy | ||
| pieprz | 1 szczypta | |
| cytryna | 1 sztuka | |
| cebuli | 90 dekagramów | |
| śledzi solonych | 1.5 kilogramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Śledzie wstawić do wody i moczyć conajmniej 3 godziny. |
| Krok 2 |
| Cebule obieramy i kroimy w półtalarki a śledzie na mniejsze kawałki. W naczyniu w którym chcemy przygotować śledzie układamy z nich warstwę a następnie skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, dokładamy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i warstwę cebuli. Podlewamy odrobiną oliwy. |
| Krok 3 |
| Ponawiamy warstwy aż do wyczerpania składników. Po ułożeniu wszystkiego podlewamy oliwą z oliwek, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. |
| Autor: Wokalista |