Śledzie z ziemniakami

Składniki:

  • ziemniaki - 6 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • olej
  • pieprz
  • rozmaryn - 2 łyżeczki
  • sól
  • śmietana 18% - 1.5 szklanek
  • jabłko - 1 sztuka
  • koperek - 1 pęczek
  • papryka - 1 łyżeczka
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • papryka słodka w proszku - 2 łyżeczki
  • płaty śledziowe z oliwy - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na połówki.
  2. Rozmaryn wymieszaj z paprykami, solą i pieprzem oraz 3 łyżkami oleju. Polej ziemniaki i wymieszaj, aby w całości były pokryte sosem.
  3. Ułóż ziemniaki w naczyniu żaroodpornym i piecz 35 minut w temperaturze 190 stopni.
  4. Cebulę posiekaj, ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę tak samo zrób z jabłkiem i posiekaj koperek. Wszystko to wymieszaj i połącz ze śmietaną.
  5. Następnie dodaj śledzie pokrojone w paski, dopraw.
  6. Schłodzone ziemniaki, polej śledziami w sosie.