Ślimaczki drożdżowe z powidłami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka - 1 kilogram
  • mleko - 2 szklanki
  • jajka - 2 sztuki
  • żółtka - 2 sztuki
  • drożdże - 150 gramów
  • cukier - 5 łyżek
  • sól - 1 szczypta
  • powidła - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z dodatkiem Kasi, zaparzyć przesianą mąkę połączoną z cukrem i solą, wyrabiać, następnie dodać rozpuszczone drożdże i jaja. Wyrabiać około 10 minut, odstawić do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na części - każdą z nich rozwałkować na placek około 4-8 mm, posmarować powidłami, zwinąć w roladę i pociąć na około 2-4 cm krążki.
  3. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piec w tem 180 c, do uzyskania złotego koloru