Ślimaczki drożdżowe z powidłami

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
mąka1 kilogram
mleko2 szklanki
jajka2 sztuki
żółtka2 sztuki
drożdże150 gramów
cukier5 łyżek
sól1 szczypta
powidła1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z dodatkiem Kasi, zaparzyć przesianą mąkę połączoną z cukrem i solą, wyrabiać, następnie dodać rozpuszczone drożdże i jaja. Wyrabiać około 10 minut, odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2
Wyrośnięte ciasto podzielić na części - każdą z nich rozwałkować na placek około 4-8 mm, posmarować powidłami, zwinąć w roladę i pociąć na około 2-4 cm krążki.
Krok 3
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piec w tem 180 c, do uzyskania złotego koloru
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl