Ślimaczkowe smakołyki

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka - 400 gramów
  • cukier puder - 120 gramów
  • żółtka - 2 sztuki
  • kakao - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, mąkę, 100 g cukru pudru i 2 żółtka zagnieść na gładką masę.
  2. Ciasto podzielić na 2 części i do jednej z nich dodać kakao oraz 1 łyżeczkę wody.
  3. Oba kawałki rozwałkować, położyć placki jeden na drugim, zrolować, oprószyć resztą cukru pudru i wstawić do lodówki na 30 min.
  4. Gdy ciasto stwardnieje, pokroić je na plastry o grubości ok.1 cm.
  5. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec ok. 15 min.
  6. Wyjąć i ostudzić.
  7. Ciastka posypać cukrem pudrem albo kakao, podawać z domową konfiturą.