Przygotowanie |
Krok 1 |
Pół szklanki ciepłego mleka zmieszać z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i drożdżami. |
Krok 2 |
Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. |
Krok 3 |
Mąkę przesiać do miski, dodać, cukier, cukier waniliowy, jaja, Kasia, sól, pozostałe ciepłe mleko i zaczyn. |
Krok 4 |
Wyrobić ciasto by odchodziło od ręki, odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. |
Krok 5 |
Ciasto wyjąć na stolnicę, lekko podsypać mąką, rozwałkować na placek około 0,5 cm. |
Krok 6 |
Placek posmarować miodem posypać brązowym cukrem i rodzynkami. |
Krok 7 |
Zwinąć w rulon. Ciąć na plastry. |
Krok 8 |
Zawijasy układać na papierze do pieczenia w odległości jeden od drugiego, ponieważ jeszcze urosną, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. |
Krok 9 |
Gdy wyrosną piec w temperaturze 180 stopni około 20 -30 minut. |
Krok 10 |
Można ciepłe ciastka posmarować wodą wymieszana z cukrem pudrem pół na pół, zyskają aksamitne wykończenie. |