Ślimaki

57


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia150 gramów
mąka pszenna50 dekagramów
drożdże5 dekagramów
mleko1 szklanka
jajko2 sztuki
sól1 szczypta
brązowy cukier10 dekagramów
cukier waniliowy1 opakowanie
rodzynki1 opakowanie
miód3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Pół szklanki ciepłego mleka zmieszać z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i  drożdżami.
Krok 2
Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3
Mąkę przesiać do miski, dodać, cukier, cukier waniliowy, jaja, Kasia, sól, pozostałe ciepłe mleko i zaczyn.
Krok 4
Wyrobić ciasto by odchodziło od ręki, odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Krok 5
Ciasto wyjąć na stolnicę, lekko podsypać mąką, rozwałkować  na placek około 0,5 cm.
Krok 6
Placek posmarować miodem  posypać brązowym cukrem i rodzynkami.
Krok 7
Zwinąć w rulon. Ciąć na plastry.
Krok 8
Zawijasy układać na papierze do pieczenia w odległości jeden od drugiego, ponieważ jeszcze urosną, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
Krok 9
Gdy wyrosną piec w temperaturze 180 stopni około 20 -30 minut.
Krok 10
Można ciepłe ciastka posmarować wodą wymieszana z cukrem pudrem pół na pół, zyskają aksamitne wykończenie.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl