Śliwki w czekoladzie
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180  °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 5 sztuk
  • mąka - 5 łyżek
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • zimna woda - 2 łyżki
  • masa
  • mleko - 2 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier wanliowy - 2 opakowania
  • budyń waniliowy - 2 opakowania
  • żółtko - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 sztuk
  • masa czekoladowa
  • gorzka czekolada - 2 opakowania
  • kwaśna śmietana - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • galaretka - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ze składników na ciasto pieczemy biszkopt.
  2. Z podanych składników na masę ugotować budyń i ostudzić. 1 ½ kostki Kasi utrzeć z 4 nakrętkami alkoholu, dodać budyń i utrzeć na puszystą masę.
  3. ½ kg śliwek kalifornijskich namoczyć na ok. 1 godz. w ciepłej wodzie. Odsączyć i pokroić w paski.
  4. Na biszkopt kładziemy masę, na niej układamy śliwki i polewamy masą czekoladową.
  5. Masa czekoladowa: 2 gorzkie czekolady rozpuścić w ½ szkl kwaśnej śmietany i ½ kostki Kasi – Nie gotować!
  6. Do ½ szkl wody wsypać i rozpuścić 1 galaretkę w dowolnym smaku, ostudzić, wymieszać i polać ciasto.