Śliwkowa fantazja
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 5 sztuk
  • mąka - 5 łyżek
  • kakao - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko - 1 szklanka
  • jajko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1.5 sztuk
  • śliwki suszone - 0.5 kilogramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Następnie dodawać po łyżce cukru.
  3. Dodać żółtka, lekko wymieszać. Dodawać mąkę z proszkiem i kakao.
  4. Upiec.
  5. Masa: Z 1 szklanki mleka odlać 1/4 i roztrzepać z jajkami.
  6. Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
  7. Na gotujące się mleko wlać jajka, wcześniej roztrzepane z 1/4 szklanki mleka.
  8. Gotować na małym ogniu około 5 minut ciągle mieszając.
  9. Gdy lekko zgęstnieje, odstawić z ognia i ostudzić.
  10. Kasię dokładnie utrzeć, dodawać po łyżce ugotowanego budyniu.
  11. Na placek wyłożyć masę, następnie układać rzędami śliwki (wcześniej ugotowane, obrane z pestek, przed wyłożeniem maczane w alkoholu).
  12. Wierzch śliwek zalać polewą.