Śliwkowa inspiracja
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • cukier - 20 dekagramów
  • mąka - 25 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jajko - 2 sztuki
  • skórka z cytryny - 1 sztuka
  • cukier migdałowy - 1 opakowanie
  • zmielone orzechy - 10 dekagramów
  • śliwki - 0.5 kilogramów
  • płatki migdałowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, cukier, mąkę, jajka, proszek, orzechy i startą skórkę z cytryny zagnieść.
  2. Połowę ciasta wyłożyć na tortownicę.
  3. Wydrylowane śliwki ułożyć na cieście.
  4. Drugą połowę ciasta wyłożyć na górę.
  5. Upiec.
  6. Po upieczeniu ciasto skropić sokiem z cytryny i posypać płatkami migdałowymi.