Śliwkowiec doskonały

0


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
Biszkopt:
jajko6 sztuk
cukier0.75 szklanek
mąka6 łyżek
proszek do pieczenia1 łyżeczka
kakao2 łyżki
Masa:
mleko2 szklanki
żółtko2 sztuki
budyń śmietankowy1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
Nadzienie:
suszone śliwki50 dekagramów
wódka1 szklanka
Polewa:
gorzka czekolada2 opakowania
Kostka do pieczenia Kasia0.5 opakowań
kwaśna śmietana0.5 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Śliwki namoczyć w wódce na co najmniej 12 h.
Krok 2
Po odsączeniu należy śliwki pokroić w małe kawałki, a wódkę zostawić do nasączenia placków.
Krok 3
Biszkopt upiec z podanych składników, po wystudzeniu przekroić go i nasączyć wódką.
Krok 4
Masa: Z mleka odlać pół szklanki i rozprowadzić w niej budyń z żółtkami.
Krok 5
Resztę mleka zagotować z cukrem, pod koniec gotowania wlać żółtka z budyniem. W ten sposób uzyskany budyń wystudzić.
Krok 6
Kasię utrzeć z przestudzonym budyniem.
Krok 7
Polewa: Czekoladę i Kasię rozpuścić nad parą, dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 8
Biszkopt przekrojony i nasączony wódką przekładamy masą.
Krok 9
Na wierzch również idzie masa, a na masę wykładamy śliwki lekko je wciskając. Całość polewamy polewą.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl