Śliwkowiec doskonały

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka - 6 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżki
  • masa
  • mleko - 2 szklanki
  • żółtko - 2 sztuki
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • nadzienie
  • suszone śliwki - 50 dekagramów
  • wódka - 1 szklanka
  • polewa
  • gorzka czekolada - 2 opakowania
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • kwaśna śmietana - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki namoczyć w wódce na co najmniej 12 h.
  2. Po odsączeniu należy śliwki pokroić w małe kawałki, a wódkę zostawić do nasączenia placków.
  3. Biszkopt upiec z podanych składników, po wystudzeniu przekroić go i nasączyć wódką.
  4. Masa: Z mleka odlać pół szklanki i rozprowadzić w niej budyń z żółtkami.
  5. Resztę mleka zagotować z cukrem, pod koniec gotowania wlać żółtka z budyniem. W ten sposób uzyskany budyń wystudzić.
  6. Kasię utrzeć z przestudzonym budyniem.
  7. Polewa: Czekoladę i Kasię rozpuścić nad parą, dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać.
  8. Biszkopt przekrojony i nasączony wódką przekładamy masą.
  9. Na wierzch również idzie masa, a na masę wykładamy śliwki lekko je wciskając. Całość polewamy polewą.