Śliwkowiec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • żółtko - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • cukier - 80 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • masa
  • śmietana 18% - 200 gramów
  • orzechy włoskie mielone - 1.5 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • śliwki - 500 gramów
  • obrane migdały

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąki, cukier, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodaj żółtko i miękką Kasię, jeszcze raz wymieszaj.
  2. Ciasto wyłóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do lodówki.
  3. Przygotuj masę na wierzch. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i zmielone orzechy.
  4. Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj i ułóż na wysmarowanej Kasią i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm.
  5. Na cieście rozprowadź równomiernie masę śmietanowo-orzechową.
  6. W masie ułóż połówki śliwek. Do środka każdej włóż migdałka. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 st.C około 40 minut.