Śliwkowy drożdżowiec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 70 minut
  •  °C

Składniki:

  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 2 szklanki
  • drożdże - 15 dekagramów
  • mleko - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka - 1 kilogram
  • mąka - 0.5 szklanek
  • śliwki - 1 unit
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać cukier, dodać jajka, mleko, Kasię (najlepiej pokrojoną na części) oraz rozkruszone drożdże.
  2. Wszystkie składniki połączyć mieszając i odstawić na 4 godziny.
  3. Po upływie tego czasu dodać mąkę i ciasto wyrobić rękoma.
  4. Po wyłożeniu ciasta do formy ułożyć śliwki (pokrojone w ćwiartki lub połówki), posypać kruszonką (uzyskaną z połączonej i wyrobionej Kasi z cukrem i mąką).
  5. Ciasto należy wstawić do nierozgrzanego piekarnika i dopiero wtedy ustawić temperaturę na 140 stopni C, po wyrośnięciu ciasta na wysokość foremki temperaturę zwiększyć do 180 stopni C, a po zarumienieniu znów obniżyć do 140 stopni C.
  6. Po wyjęciu z piekarnika można polać lukrem.