Śliżyki wigilijne

6


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
mąka pszenna12 dekagramów
rum, brandy albo olejek rumowy lub arakowy1 szklanka
laska wanilii1 sztuka
żółtka3 sztuki
cukier1 szklanka
rodzynki namoczone w rumie, brandy, olejku rumowym lub arakowym)4 łyżki
posiekane orzechy laskowe5 dekagramów
posiekane orzechy i migdały10 dekagramów
miód1 szklanka
masło3 łyżki
przegotowane mleko1000 mililitrów
mak30 dekagramów
kwaśna śmietana1 łyżka
żółtko1 sztuka
cukier puder1 łyżka
masło lub margaryna5 dekagramów
tłuszcz i mąka do wysypania blachy1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Do przesianej mąki dodaj cukier, żółtko i śmietanę. Posiekaj nożem ciasto, a gdy składniki zaczną się łączyć wyrób rękoma jednolite ciasto, uformuj kulę i wstaw do lodówki.
Krok 2
Mak wypłucz, zalej wrzącym mlekiem i stale mieszając gotuj na maleńkim ogniu około 40 minut. Odsącz i trzykrotnie przepuść przez maszynkę.
Krok 3
Orzechy posiekaj (migdały uprzednio sparz i obierz ze skórki). Rodzynki umyj, a następnie namocz w alkoholu lub ciepłej wodzie z dodatkiem aromatu. Gdy napęcznieją -odciśnij.
Krok 4
Masło stop razem z miodem (najlepiej w „kąpieli Marysieńki“, czyli na parze). Dodaj mak, posiekane orzechy i rodzynki.
Krok 5
Żółtka utrzyj z cukrem na krem, delikatnie połącz z ostudzoną masą makową. Ciasto rozwałkuj i natnij paseczki (najlepiej radełkiem).
Krok 6
Upiecz na złoty kolor, połam wzdłuż zaznaczonych linii, a następnie powbijaj w masę makową.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl