Śliżyki wigilijne
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mąka pszenna - 12 dekagramów
  • rum, brandy albo olejek rumowy lub arakowy - 1 szklanka
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • żółtka - 3 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • rodzynki namoczone w rumie, brandy, olejku rumowym lub arakowym) - 4 łyżki
  • posiekane orzechy laskowe - 5 dekagramów
  • posiekane orzechy i migdały - 10 dekagramów
  • miód - 1 szklanka
  • masło - 3 łyżki
  • przegotowane mleko - 1000 mililitrów
  • mak - 30 dekagramów
  • kwaśna śmietana - 1 łyżka
  • żółtko - 1 sztuka
  • cukier puder - 1 łyżka
  • masło lub margaryna - 5 dekagramów
  • tłuszcz i mąka do wysypania blachy - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Do przesianej mąki dodaj cukier, żółtko i śmietanę. Posiekaj nożem ciasto, a gdy składniki zaczną się łączyć wyrób rękoma jednolite ciasto, uformuj kulę i wstaw do lodówki.
  2. Mak wypłucz, zalej wrzącym mlekiem i stale mieszając gotuj na maleńkim ogniu około 40 minut. Odsącz i trzykrotnie przepuść przez maszynkę.
  3. Orzechy posiekaj (migdały uprzednio sparz i obierz ze skórki). Rodzynki umyj, a następnie namocz w alkoholu lub ciepłej wodzie z dodatkiem aromatu. Gdy napęcznieją -odciśnij.
  4. Masło stop razem z miodem (najlepiej w „kąpieli Marysieńki“, czyli na parze). Dodaj mak, posiekane orzechy i rodzynki.
  5. Żółtka utrzyj z cukrem na krem, delikatnie połącz z ostudzoną masą makową. Ciasto rozwałkuj i natnij paseczki (najlepiej radełkiem).
  6. Upiecz na złoty kolor, połam wzdłuż zaznaczonych linii, a następnie powbijaj w masę makową.