| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Do przesianej mąki dodaj cukier, żółtko i śmietanę. Posiekaj nożem ciasto, a gdy składniki zaczną się łączyć wyrób rękoma jednolite ciasto, uformuj kulę i wstaw do lodówki. |
| Krok 2 |
| Mak wypłucz, zalej wrzącym mlekiem i stale mieszając gotuj na maleńkim ogniu około 40 minut. Odsącz i trzykrotnie przepuść przez maszynkę. |
| Krok 3 |
| Orzechy posiekaj (migdały uprzednio sparz i obierz ze skórki). Rodzynki umyj, a następnie namocz w alkoholu lub ciepłej wodzie z dodatkiem aromatu. Gdy napęcznieją -odciśnij. |
| Krok 4 |
| Masło stop razem z miodem (najlepiej w „kąpieli Marysieńki“, czyli na parze). Dodaj mak, posiekane orzechy i rodzynki. |
| Krok 5 |
| Żółtka utrzyj z cukrem na krem, delikatnie połącz z ostudzoną masą makową. Ciasto rozwałkuj i natnij paseczki (najlepiej radełkiem). |
| Krok 6 |
| Upiecz na złoty kolor, połam wzdłuż zaznaczonych linii, a następnie powbijaj w masę makową. |