Przygotowanie |
Krok 1 |
Do przesianej mąki dodaj cukier, żółtko i śmietanę. Posiekaj nożem ciasto, a gdy składniki zaczną się łączyć wyrób rękoma jednolite ciasto, uformuj kulę i wstaw do lodówki. |
Krok 2 |
Mak wypłucz, zalej wrzącym mlekiem i stale mieszając gotuj na maleńkim ogniu około 40 minut. Odsącz i trzykrotnie przepuść przez maszynkę. |
Krok 3 |
Orzechy posiekaj (migdały uprzednio sparz i obierz ze skórki). Rodzynki umyj, a następnie namocz w alkoholu lub ciepłej wodzie z dodatkiem aromatu. Gdy napęcznieją -odciśnij. |
Krok 4 |
Masło stop razem z miodem (najlepiej w „kąpieli Marysieńki“, czyli na parze). Dodaj mak, posiekane orzechy i rodzynki. |
Krok 5 |
Żółtka utrzyj z cukrem na krem, delikatnie połącz z ostudzoną masą makową. Ciasto rozwałkuj i natnij paseczki (najlepiej radełkiem). |
Krok 6 |
Upiecz na złoty kolor, połam wzdłuż zaznaczonych linii, a następnie powbijaj w masę makową. |