Słodka chwila zapomnienia
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • białka - 6 sztuk
  • cukier - 15 dekagramów
  • mak - 150 gramów
  • kokos - 150 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • mleko - 0.5 litrów
  • żółtko - 6 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier puder - 3 łyżki
  • biszkopty - 2 opakowania
  • brzoskwinie - 1 puszka
  • spirytus - 150 mililitrów
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić wraz z 15 dag cukru. Dodać 15 dag kokosu i 15 dag maku oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wylać ciasto na blachę i piec około 20 minut aż lekko się zarumieni.
  2. Masa: ugotować budyń śmietankowy wg. przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Żółtka i Kasię utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru na gładką masę. Przygotowany wcześniej budyń dodawać małymi porcjami do masy dalej ucierając aż do połączenia się składników.
  3. Uprzednio upieczone i wystudzone ciasto nasączyć niewielką ilością alkoholu rozrzedzonego z wodą. Brzoskwinie wyciągnąć z puszki i pokroić na średniej wielkości kostkę, dodać do masy.
  4. Rozsmarować masę na cieście. Biszkopty delikatnie nasączyć zamaczając je w pozostałym alkoholu. Ułożyć je równomiernie na masie. Na koniec na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową przygotowana wg. przepisu na opakowaniu. Udekorować wedle upodobania.