Słodki bezowiec walentynkowy
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 3 sztuki
  • kakao - 1 łyżka
  • kawa rozpuszczalna - 3 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 opakowania
  • rum - 3 łyżki
  • beza - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Cukier ucieramy z jajami na parze.
  2. Następnie dodajemy łyżkę kakao i 3 łyżki kawy rozpuszczalnej.
  3. Nadal mieszamy na parze.
  4. Następnie studzimy, co jakiś czas mieszając.
  5. Osobno ucieramy 2 kostki Kasi, które potem dodajemy powoli do wystudzonej masy.
  6. Miksujemy.
  7. Na koniec dodajemy rum.
  8. Przygotować okrągłą formę.
  9. Wyłożyć ją papierem.
  10. Na dno wykładamy bezy i masę, znowu bezy i masę i tak na przemian.
  11. Wierzch tortu dekorujemy bezami jak na fotce.
  12. Wkładamy do lodówki, aż zrobi się tort twardy.