Tort z owocami - przepisy na torty owocowe: świeże | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Torty z owocami

18 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Torty z owocamiTorty z owocami

Pieczone na specjalne okazje, urodziny, jubileusze i wesela – torty. Są doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych i mrożonych owoców. Bardzo popularnym dodatkiem do tych wypieków są truskawki – są odpowiednie zwłaszcza do tortów z delikatnymi kremami, np. na bazie serka mascarpone albo śmietanki. Spróbuj tortu w wersji ptysiowej. Upiecz dwa blaty z ciasta parzonego, a następnie przełóż je grubą warstwą kremu śmietankowo-truskawkowego. Wkrój do niego większe kawałki truskawek, tak, by ich smak był mocno wyczuwalny. Na gorące dni świetnie nadaje się letni torcik z truskawkami. Składa się z trzech warstw: biszkoptu, masy serowej na zimno oraz musu truskawkowego. Doskonałym składnikiem tortów są również maliny. Bardzo dobrze smakują w połączeniu z kremami z białej czekolady lub kokosowymi. Miękkie owoce jagodowe to także odpowiedni dodatek do tortów bezowych. Oprócz malin i truskawek użyj jeżyn, porzeczek i borówek. Z kolei wiśnie dobrze podkreślą smak tortów czekoladowych. Owoce wykorzystasz nie tylko do kremów i dekoracji, przez zmiksowanie ich i połączenie z żelatyną otrzymasz puszystą piankę, doskonałą nie tylko do ciast. Dodaj ją na przykład do tortu z kaszy manny. Na biszkoptach ułóż dwie warstwy kremu w różnych kolorach, a wierzch polej owocową masą z brzoskwiń. Zamiast robić tort, wszystkie warstwy możesz ułożyć w pucharkach i przygotować z nich desery. Owoce w poszczególnych przepisach da się dowolnie zmieniać, pamiętaj jednak, by dopasować ich smak do pozostałych dodatków. Kwaśne, takie jak np. porzeczki, będą dobrze smakowały w połączeniu ze słodkimi ciastami. Owocowe torty dekoruj płatkami czekolady. Dobrym sposobem na efektywną dekorację jest także użycie bezbarwnej polewy. Ułóż na wierzchu różne owoce, a polewa stworzy na nich przezroczystą glazurę. Podobny efekt uzyskasz, jeśli wykorzystasz w tym celu jasną galaretkę. Do tortów owocowych pasują też klasyczne ozdoby z lukru plastycznego. Upiecz jeden z proponowanych tortów przy najbliższej okazji i podziel się z nami swoją opinią.