Słodki torcik

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

6

175 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

dekoracja:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze wyszoruj, osusz i zetrzyj z nich skórkę. Z pomarańczy wyciśnij sok.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem, dodając stopniowo jajka i żółtka.

Krok 3

Ciągle ucierając, wsypuj po łyżce mąkę i wlewaj sok pomarańczowy.

Krok 4

Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i posypanej mąką formy w kształcie serca i piecz w 180 st.C około 60 minut.

Krok 5

Upieczone ciasto wyjmij z formy i odwróć do góry dnem.

Krok 6

Ostudzone ciasto polej podgrzanym w kąpieli wodnej gotowym różowym lukrem, a gdy zastygnie, zrób napis z białego lukru i dekoracje z posypki i dekoracyjnego kremu cukrowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodki torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodki torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodki torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodki torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodki torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodki torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodki torcik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słodki torcikSłodki torcik

Ten prosty, a jednocześnie bardzo smaczny torcik sprawdzi się jako upominek na specjalną okazję dla wyjątkowej osoby. Najefektowniej będzie prezentować się, jeśli upieczesz go w formie o kształcie serca. Do przyrządzenia biszkoptu – oprócz standardowych składników – potrzebować będziesz także pomarańczy, dzięki którym ciasto nabierze wyrazistego smaku. Owoce dokładnie umyj, wyciśnij z nich sok i zetrzyj ich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Kostkę do pieczenia utrzyj z cukrem i dodawaj stopniowo jajka oraz oddzielone od białek żółtka. Nie przerywając miksowania, wsypuj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wlewaj sok pomarańczowy. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz do momentu, aż osiągnie złoty kolor. Aby udekorować tort, najpierw rozpuść w kąpieli wodnej różowy lukier i rozprowadź go dokładnie na wierzchu oraz brzegach ciasta. Poczekaj, aż zastygnie, zanim przystąpisz do kolejnego kroku. Na koniec z białego lukru wykonaj ozdobny napis, a detale z kremu dekoracyjnego oraz cukrowej posypki w kształcie serduszek.