Słodkie bułeczki z kokosowo-żurawinowym nadzieniem
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mleko kokosowe - 400 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka tortowa - 500 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • drożdże świeże - 10 gramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • nadzienie
  • serek śmietankowy - 375 gramów
  • żółtko - 4 sztuki
  • wiórki kokosowe - 300 gramów
  • żurawina - 100 gramów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W podgrzanym, ciepłym mleku kokosowym rozpuść drożdże, szczyptę soli, łyżkę cukru i trzy łyżki mąki. Całość przykryj lnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Do pracującego zaczynu dodaj żółtka, pozostały cukier, otartą skórkę z cytryny.
  3. Do miski z mąką dodaj żółtka, skórkę z cytryny, wlej roztopioną Kasię oraz gotowy zaczyn. Całość wyrabiaj, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
  4. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Wszystkie składniki farszu połącz ze sobą dokładnie mieszając.
  6. Z wyrośniętego ciasta urwij mały kęs. Ułóż na desce podsypanej mąką i rozwałkuj. W środek placka o średnicy ok. 10 cm włóż łyżkę farszu, a brzegi placka połącz ze sobą tworząc sakiewkę. Wokół brzegów sakwy zawiń pasek z folii aluminiowej.
  7. Sakiewki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, przykryj ściereczką odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia (około 60 minut).