Słodkie ciasteczka
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 14 minut
  • 190  °C
  • Blacha 39,5cm x 23,5cm

Składniki:

    ciastka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 255 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 325 gramów
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • sól - 0.25 łyżeczek
  • dekoracja
  • cukier puder - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka: rozgrzać piekarnik do 190°C. Blachy wysmarować tłuszczem.
  2. Kasię i cukier ubijać w dużej misce za pomocą miksera do momentu uzyskania lekkiej i puszystej masy, czyli przez około 3 minuty.
  3. Nie przerywając ubijania, dodać jajo i wanilię, od czasu do czasu zebrać masę ze ścianek, żeby się dobrze wymieszała. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, aż składniki się połączą (nie mieszać zbyt intensywnie).
  4. Rękami obsypanymi mąką nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Ułożyć na blasze w odstępach ok. 7 cm. Delikatnie rozgnieść, aż powstaną kółka o średnicy 6 cm. Złapać ciasto z jednej strony, żeby uformować „ogonek" serduszka. Delikatnie wgnieść kółko z drugiej, żeby powstało serduszko.
  5. Piec przez 12-14 minut, aż brzegi zrobią się złociste. Przez 2 minuty chłodzić na drucianej podstawce, a potem zdjąć z blachy i pozwolić całkiem ostygnąć.
  6. Do dekoracji (opcjonalnie): Wymieszać 4 łyżeczki wody z cukrem pudrem, aż powstanie gęsty, błyszczący lukier. Można dodać barwnik spożywczy. Posmarować ciastka lukrem i ozdobić posypką.