Przygotowanie |
Krok 1 |
Ciasteczka: rozgrzać piekarnik do 190°C. Blachy wysmarować tłuszczem. |
Krok 2 |
Kasię i cukier ubijać w dużej misce za pomocą miksera do momentu uzyskania lekkiej i puszystej masy, czyli przez około 3 minuty. |
Krok 3 |
Nie przerywając ubijania, dodać jajo i wanilię, od czasu do czasu zebrać masę ze ścianek, żeby się dobrze wymieszała. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, aż składniki się połączą (nie mieszać zbyt intensywnie). |
Krok 4 |
Rękami obsypanymi mąką nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Ułożyć na blasze w odstępach ok. 7 cm. Delikatnie rozgnieść, aż powstaną kółka o średnicy 6 cm. Złapać ciasto z jednej strony, żeby uformować „ogonek" serduszka. Delikatnie wgnieść kółko z drugiej, żeby powstało serduszko. |
Krok 5 |
Piec przez 12-14 minut, aż brzegi zrobią się złociste. Przez 2 minuty chłodzić na drucianej podstawce, a potem zdjąć z blachy i pozwolić całkiem ostygnąć. |
Krok 6 |
Do dekoracji (opcjonalnie): Wymieszać 4 łyżeczki wody z cukrem pudrem, aż powstanie gęsty, błyszczący lukier. Można dodać barwnik spożywczy. Posmarować ciastka lukrem i ozdobić posypką. |