Słodkie ciasteczka

103


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciastka:
Kostka do pieczenia Kasia255 gramów
cukier200 gramów
jajko1 sztuka
ekstrakt waniliowy2 łyżeczki
mąka pszenna325 gramów
proszek do pieczenia1.5 łyżeczek
sól0.25 łyżeczek
Dekoracja:
cukier puder200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Ciasteczka: rozgrzać piekarnik do 190°C. Blachy wysmarować tłuszczem.
Krok 2
Kasię i cukier ubijać w dużej misce za pomocą miksera do momentu uzyskania lekkiej i puszystej masy, czyli przez około 3 minuty.
Krok 3
Nie przerywając ubijania, dodać jajo i wanilię, od czasu do czasu zebrać masę ze ścianek, żeby się dobrze wymieszała. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, aż składniki się połączą (nie mieszać zbyt intensywnie).
Krok 4
Rękami obsypanymi mąką nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Ułożyć na blasze w odstępach ok. 7 cm. Delikatnie rozgnieść, aż powstaną kółka o średnicy 6 cm. Złapać ciasto z jednej strony, żeby uformować „ogonek" serduszka. Delikatnie wgnieść kółko z drugiej, żeby powstało serduszko.
Krok 5
Piec przez 12-14 minut, aż brzegi zrobią się złociste. Przez 2 minuty chłodzić na drucianej podstawce, a potem zdjąć z blachy i pozwolić całkiem ostygnąć.
Krok 6
Do dekoracji (opcjonalnie): Wymieszać 4 łyżeczki wody z cukrem pudrem, aż powstanie gęsty, błyszczący lukier. Można dodać barwnik spożywczy. Posmarować ciastka lukrem i ozdobić posypką.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl