Przygotowanie |
Krok 1 |
Pomarańcze sparz, osusz, zetrzyj z nich skórkę i przełóż ją do małego rondelka. Zalej wodą i odstaw na 1 godz. |
Krok 2 |
Po tym czasie zagotuj ją i duś przez ok. 20 minut na małym ogniu, przecedź, wywar zachowaj, dolewając do niego odrobinę wody, ta aby całości było ok. 175ml. |
Krok 3 |
Pomarańcze obierz z białych błonek, pokrój w plasterki i przełóż do salaterki. Oprósz odrobiną skórki. Wywar pozostały po gotowaniu podgrzej, dodaj cukier i mieszaj do czasu aż się rozpuści. Gotuj przez kilka minut, do uzyskania złotego koloru. |
Krok 4 |
Zdejmij z ognia, dodaj miód i wymieszaj dokładnie. Odstaw do ostygnięcia, po czym zalej przygotowanym sosem ułożone w salaterce pomarańcze. Słodki deser z karmelem odstaw przed podaniem na ok. 3 godz. do lodówki. Udekoruj pozostałą skórką pomarańczową. |