Słodkie racuchy z rodzynkami
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki
  • jajko - 2 sztuki
  • drożdże - 2 dekagramy
  • Kostka do pieczenia Kasia - 5 dekagramów
  • cukier - 3 łyżki
  • letnie mleko - 250 mililitrów
  • rodzynki - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę. W osobnej misce rozmieszać drożdże z 1 łyżką cukru i 1/2 szklanki mleka.
  2. Wlać do mąki, wbić 2 jajka i dodać resztę cukru, mleka, stopioną Kasię i rodzynki.
  3. Zarobić jednolite, pulchne ciasto i odstawić je pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  4. Rozgrzać olej, odcinać łyżką kawałki ciasta, smażyć z obu stron do pojawienia się złotego koloru.
  5. Osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu.
  6. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub z przecierem jabłkowym.