Słodkie serce
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • jajko - 4 sztuki
  • mleko - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • lukier plastyczny biały - 500 gramów
  • lukier plastyczny ciemny - 20 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: jaja połączyć z cukrem i delikatnie wieszać mąkę, aby ciasto było puszyste. Piec w temp. 180 stopni C około 20 - 25 min.
  2. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Masa: w 1/2 szklanki mleka wymieszać obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać mąki i gotować jak budyń do zgęstnienia.
  4. Po wystudzeniu dodawać po 1 łyżce budyniu do miksowanej Kasi.
  5. Biszkopt przekroić, podlać ponczem (z alkoholem w wersji dla dorosłych), posmarować masą budyniową.
  6. Cały tort posmarować cieniutko miękką Kasią i ozdobić rozwałkowanym lukrem plastycznym, przybrać listkami wyciętymi z czekoladowego lukru plastycznego.